Ψηλά τακούνια: μια μόδα με παρενέργειες!

απο Irene's Healthy Life

Μόδα λέει εφέτος τα ψηλά τακούνια διαβάζω για τις γυναίκες. Και αμέσως σκέφτομαι πως πέρα από αυτά εφέτος θα «φορεθούν» πολύ τα κότσια, οι κάλοι, οι πελματιαίες απονευρωσίτιδες, οι πόνοι σε γόνατα και μέση, και -γιατί όχι- τα διαστρέμματα.

Αν αυτά σας φαίνονται υπερβολικά είναι ευκαιρία να μάθετε πως όταν φοράτε παπούτσια με ψηλό τακούνι τα πόδια σας καταπονούνται πάρα πολύ. Σε τέτοιο βαθμό που αν το μάθαινε η βιομηχανία της μόδας ίσως και να άλλαζε άποψη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίος, ο πόνος που νιώθουν οι γυναίκες κάθε φορά που στέκονται όρθιες για αρκετή ώρα πάνω σε ψηλά τακούνια. Το σώμα οφείλει να σας προειδοποιήσει για τη βλάβη που δημιουργείτε στα κόκαλα του πέλματός σας, μ’ αυτήν σας την επιλογή.

Τι εννοούμε όταν λέμε για ψηλά τακούνια;

Συνήθως όσο ανεβαίνουμε από τα πέντε εκατοστά ύψος τακουνιού, τόσο χειρότερη η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν. Και είναι λογικό. Όσο μεγαλώνει η κλίση τόσο το πόδι υποφέρει, καθώς συμπιέζονται αρθρώσεις, νεύρα, οστά, ο αχίλλειος τένοντας και τέλος μύες. Το μεγαλύτερο παράπονο των γυναικών είναι ο έντονος πόνος στα πόδια, ο οποίος φυσικά οφείλεται στην αφύσικη πίεση που έχει υποστεί το μπροστινό μέρος της ποδοκνημικής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης του αίματος στα συγκεκριμένα σημεία.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

Σε κάθε βήμα που κάνετε με ψηλά τακούνια η πίεση που ασκείται στις δομές του είναι πάνω από 52%. Η υπερβολική αυτή πίεση μπορεί να δημιουργήσει από κάλους και φουσκάλες, μέχρι και πιο σοβαρές καταστάσεις όπως συρρίκνωση των νεύρων μεταξύ των δακτύλων. Άλλες πάλι φορές εντοπίζεται ενιαίος πόνος κατά μήκος της πτέρνας. Η ενόχληση αυτή διασχίζει την καμάρα του ποδιού μέχρι τα δάχτυλα και μπορεί να είναι σύμπτωμα του συνδρόμου της πελματιαίας απονευρωσίτιδας.

Πως μπορεί να βοηθήσει η φυσικοθεραπεία στις παθήσεις των τακουνιών;

Πρώτα από όλα η φυσικοθεραπεία μπορεί να ανακουφίσει άμεσα τα πέλματα με την αποσυμπίεση των νεύρων, των μυών, των τενόντων, αλλά και του αχίλλειου τένοντα. Παράλληλα, συμβάλει και στην πρόληψη σοβαρών καταστάσεων, όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα, το νεύρωμα του Morton και οι παθήσεις στα μετατάρσια (huglunds deformity). Ακόμα, βοηθά στην αποφυγή δημιουργίας κάλων, στην ανακούφιση του εντονισμένου πόνου, ενώ βελτιώνει αισθητά και την ποιότητα της βάδισης.

  Όλοι ξέρουμε πως τα ψηλά τακούνια «χτυπάνε» άσχημα και στη μέση.

Συνήθως την επόμενη μέρα της καταπόνησης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως με τα τακούνια, αλλάζει η καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης. Διαφοροποιείται η στάση του σώματος με αποτέλεσμα να συμπιέζονται συγκεκριμένοι μύες και αρθρώσεις. Με τη φυσικοθεραπεία μπορούμε να επαναφέρουμε τη φυσιολογική στάση του σώματος προκειμένου να διορθωθούν οι μυϊκές ανισορροπίες. Παράλληλα, δουλεύουμε κατά τέτοιο τρόπο προκειμένου να ενδυναμώσουμε τις αδύναμες περιοχές που καταπονούνται από την κακή στάση του σώματος.

Τα ψηλά τακούνια για πολλές γυναίκες αποτελούν ένα αναγκαίο κακό. Είναι στο χέρι του φυσιοθεραπευτή να διορθώσει τη ζημιά, να περιορίσει τις απώλειες και να μάθει στην ασθενή του να χρησιμοποιεί τα ψηλά τακούνια με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην την ξαναβλάψουν.

Μιχάλης Σαμαράς, Φυσιοθεραπευτής.
www.physionow.gr

Healthy life, better life!!!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies