Ραμνούντα: η γενέτειρα της Ωραίας Ελένης.

απο Irene's Healthy Life
Αποχαιρετούμε το Μάρτιο με μία επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα.  Τόπος άγνωστος στους πολλούς, λιμάνι και οχυρό, τόπος λατρείας, γεμάτος ζωή μέχρι τον 4ο αι.μΧ. Η θέα από το φρούριο του 5ου αι. πΧ μας ταξιδεύει στα χρόνια που οι Αθηναίοι είδαν τα πλοία των Περσών να καταφτάνουν. Τα απομεινάρια από τα αρχαία ιερά  μαρτυρούν γιατί  λατρεύτηκε εκεί η θεά Νέμεσις αλλά και τον μύθο που θέλει την Ωραία Ελένη, να γεννιέται εκεί.

Αφού ολοκληρωθεί η ξενάγησή μας στον αρχαιολογικό χώρο της Ραμνούντας, θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας κυκλώνοντας περιμετρικά και έχοντας αριστερά μας την κορυφή  Αγναντερό και χαράζοντας μια σχεδόν παραθαλάσσια διαδρομή με απίστευτη θέα, χρώματα και αρώματα.

Πευκόδασος, ρείκια και ρίγανη να μοσχοβολά παντού, θα αγναντεύουμε κατά ένα μεγάλο μέρος τη χαράδρα της Χώνης με την πυκνή βλάστησή της, θα αντικρύσουμε από ψηλά το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, στη μικρή παραλία της Ραμνούς, στο σημείο όπου εκβάλλει ο χείμαρρος που διατρέχει το φαράγγι του Ραμνούντα.  Εκεί σώζονται και λιγοστά ερείπια του αρχαίου λιμανιού.

Η χαράδρα της Χούνης (φωτ.υλικό Healthy Life)

Η διαδρομή μας πάντα με θέα προς τον Ευβοϊκό και τις μικρονησίδες της, βλέπεις πολύ κοντά την Εύβοια, τα Στύρα και την Δίρφυς. Κάπου προς το τέλος της θα κάνει την εμφάνισή του από μακριά ο Λιμνιώνας και όσο θα ζυγώνουμε, τόσο θα μας κερδίζει το τοπίο και θα μεταφερθούμε σε μια άλλη εποχή με φαντασία, τότε που όλα εδώ άκμαζαν με το εμπόριο του σιδήρου.

Το όνομα Ραμνούς προέρχεται από το φυτό ράμνος, (αγκαθωτός παραθαλάσσιος θάμνος).

Στο βορειοανατολικό άκρο της Αττικής, με τις ευβοϊκές ακτές απέναντι, σε ένα σημείο στρατηγικό δίχως άλλο στην αρχαιότητα, μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον αναλλοίωτο έως και σήμερα, σώζονται τα ερείπια του αρχαίου δήμου του Ραμνούντος. Η ευρύτερη περιοχή κατοικείται συνεχώς από τη νεολιθική περίοδο.

Ο Ραμνούς άνηκε στην Αιαντίδα φυλή, και είναι ο καλύτερα διατηρημένος από τους αρχαίους δήμους της Αττικής. Ο αρχαίος οικισμός ήταν τειχισμένος και περιλάμβανε δημόσια κτήρια, ιερά και οικίες.

Η τοποθεσία υπήρξε εξάλλου στρατηγικής σημασίας στους αρχαίους χρόνους, καθώς εξασφάλιζε την ελεύθερη ναυσιπλοΐα των Αθηναίων στον Ευβοϊκό και τη διευκόλυνση των σιταγωγών πλοίων. Σε κάθε περίπτωση έχουμε σήμερα έναν από τους σημαντικότερους, μεγαλύτερους και καλύτερα διατηρημένους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής, άγνωστο μάλιστα στο ευρύ κοινό και ιδανικό για ανοιξιάτικη βόλτα και πεζοπορία.

Περπατώντας στα καλντερίμια του οικισμού, ανακαλύπτουμε πώς ήταν η ζωή στον πιο απομακρυσμένο δήμο της αρχαίας Αθήνας,  που συνδέθηκε με την ακμή της και την υπεράσπισή της και χάθηκε σταδιακά στη λήθη κρατώντας τα μυστικά του για τους λίγους που τον επισκέπτονται.

ΧΡΟΝΙΚΑ
Ο δήμος, η ύπαρξη του οποίου επιβεβαιώνεται και από διάφορες επιγραφές, ως μέλος της Αιαντίδας φυλής, συμμετείχε με 8 βουλευτές στην αρχαία Βουλή των 500, κατά την πρώτη περίοδο (508 – 307/306 π.Χ.). 

Ο δήμος του Ραμνούντα ήταν γνωστός για το φρούριο και το μικρό λιμάνι του, κυρίως όμως για το ιερό της Νεμέσεως. Είναι το σπουδαιότερο ιερό που υπάρχει στην Ελλάδα για τη θεά αυτή. Μαζί της λατρευόταν εδώ και η Θέμις, προσωποποίηση της τάξης, του νόμου και της δικαιοσύνη, ενώ η Νέμεσις ήταν η προσωποποίηση της θείας δίκης και τιμωρίας όσων φέρονται αλαζονικά, “υβριστικά”.Ραμνούντα, στρατηγικής σημασία θέση, φρουρούσαν, από την έναρξη του Πελ/κού πολέμου Αθηναίοι έφηβοι, που υπηρετούσαν τη θητεία τους, μια και στο λιμάνι του έρχονταν, μέσω της Εύβοιας, από τον Εύξεινο Πόντο τα σιτηρά στην Αττική.

Τα υπόλοιπα θα σας τα πει η ξεναγός μας.

Εμείς επιλέξαμε μια πεζοπορική διαδρομή που υποσχόμαστε αυτή την εποχή να σας μαγέψει.

Αγία Μαρίνα (Φωτογραφικό υλικό Healthy Life)

Λιμνιώνας απο ψηλά (φωτ.υλικό Healthy Life)

Πετρόχτιστη σήραγγα για αποθήκευση του μεταλλεύματος (φωτ.υλικό Healthy Life)

Aνάμεσα στα χαλάσματα του οικισμού.

‘Αποψη απο το φρούριο.

Φωτογραφικό υλικό Healthy Life

Λιμνιώνας, φωτ. υλικό Healthy Life.

Με θέα τον Ευβοϊκό και την Εύβοια.

Λιμνιώνας, θα συναντήσουμε σίγουρα κορμοράνους πάνω στα χαλάσματα της γέφυρας.

Το σκηνικό με εντυπωσίασε και σκέφτηκα να το μοιραστώ μαζί σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

✅ KYΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ

✅ ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ ΣΤΙΣ 8:30 π.μ.

✅Προβλεπόμενη επιστροφή στη Δουκίσσης Πλακεντίας 18:00 μμ

✅Ενδιάμεσες στάσεις για επιβίβαση: Η διαδρομή μας θα είναι απο Λεοφόρο Μαραθώνα, επόμενη στάση Πικέρμι και διασταύρωση Ραφήνας, Νέα Μάκρη και Μαραθώνα. (Σας εξυπηρετεί κάποιο άλλο σημείο πάνω στη διαδρομή; ρωτήστε μας.)

Μεταφορά με πολυτελή πούλμαν κάτω απο τις ισχύουσες συνθήκες σχετικά με την πληρότητα.

✅Κόστος συμμετοχής:25 ευρω (πληρωμή μέσω τραπέζης). Περιλαμβάνεται η αμοιβή του ξεναγού και η διοργάνωση της πεζοπορίας με όλα όσα αναφέρονται παρακάτω στο σημείο “τι περιλαμβάνεται”. Το εισητήριο στον αρχαιολογικό χώρο ΔΕΝ περιλαμβάνεται, είναι 2 ευρώ και το πληρώνεται απευθείας στην είσοδο. (Πιθανόν κάποιοι να ακολουθήσουν μόνο για την πεζοπορία, ή να έχουν κάρτα ελευθέρας, εκπτώσεις, οπότε δεν το συμπεριλάβαμε).

✅ Ακολουθεί  προεραιτικό γεύμα σε ταβέρνα, στο Γραμματικό. Θα ενημερωθούν οι συμμετέχοντες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ

✅  Διαδρομή περίπου 10 χιλιομέτρων μίας κατεύθυνσης.

✅Βαθμός δυσκολίας ΕΥΚΟΛΟΣ χωρίς  υψομετρικά

✅ Διάρκεια πεζοπορίας μαζί με τις απαραίτητες στάσεις και ανάλογα με τον ρυθμό της ομάδας, περίπου 3,5 ώρες.

✅Απευθύνεται και σε αρχάριους. 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ / ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά για αυτή την πεζοπορία ως αναφορά το παπούτσι! (Αθλητικά Παπούτσια, και σακίδιο με τα απαραίτητα). Αδιάβροχο, Αντιανεμικό, Μπουφάν, γάντια, σκούφο, buff (έχουμε πάντα μαζί μας αυτή την εποχή). Ισοθερμικά ρούχα, Πετσέτα. Δεύτερα ρούχα και παπούτσια (αφήνω στο πούλμαν). Μικρό σακίδιο πλάτης για τα προσωπικά σας αντικείμενα. Νερό, Σνακ-ελαφρύ γεύμα.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

  • Ατομική Ασφάλιση έναντι ατυχήματος
  • Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
  • Συνοδούς πεζοπορίας με γνώσεις Α’ Βοηθειών
  • Ομαδικό φαρμακείο
  • Έξοδα διοργάνωσης
  • Έξοδα συνοδών
  • ΦΠΑ 24%
  • Φωτογραφικό υλικό και βίντεο εξόρμησης
  • Διοργάνωση πεζοπορίας

ΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ
Ότι δεν αναφέρεται παραπάνω.

METΡΑ COVID free 19
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη τη διαδρομή του πούλμαν καθώς και η θερμομέτρηση κατά την επιβίβαση. Οι συμμετέχοντες επιδικνύουν το ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ή το RAPID TEST της προηγούμενης ημέρας.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ?
Για να πάρεις μέρος στην εξόρμηση θα πρέπει να συμπληρώσεις την αίτηση που θα βρείς στον ενεργοποιημένο σύνδεσμο: ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Στη συνέχεια θα λάβεις δικό μας απαντητικό e mail με τα επόμενα βήματα.

Σε περιμένουμε να ζήσουμε μαζί αυτή τη μοναδική εξόρμηση στη φύση, είτε μόνος, είτε με παρέα θα γίνεις μέρος της δικής μας παρέας!!

Γιατί η ζωή στη φύση είναι πιο ωραία, πόσο μάλλον με παρέα!!!

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 690 679 5749 Ειρήνη

Υ.Γ. Aν σας άρεσε αυτή η δραστηριότητα μπορείτε να το μοιραστείτε. Αν θέλετε να ενημερώνεστε για θέματα καλής υγείας (άσκηση, διατροφή, ψυχολογία), αλλά και για τις εξορμήσεις / δραστηριότητες μας στην φύση, δεν έχετε παρά να μας ακολουθήστε μας στα social media:

https://www.facebook.com/bloghealthylife
https://www.instagram.com/bhealthylife/
https://www.youtube.com/healthylife

Healthy life, better life!!!
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του Healthy life: Υγεία δεν είναι μόνο γυμναστική και διατροφή! Είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Υ.Γ. Το φωτογραφικό υλικό είναι πνευματική ιδιοκτησία του HealthyLife απο προηγούμενη εξόρμησή του και απαγορεύεται η χρήση του, χωρίς τη συναίνεση του.

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies