Tι να κάνεις αν σε “πιάσει” η μέση σου.

απο Irene's Healthy Life

Πρόκειται για έναν πόνο που όσο εύκολα σε πιάνει τόσο δύσκολα σε αφήνει. Είναι εκείνος ο πόνος που όταν μιλάς στους άλλους για αυτόν, αυτόματα νιώθουν για σένα οίκτο και θέλουν να σε παρηγορήσουν. Μπορεί πάλι να θέλουν να σου συστήσουν εκείνο το μαγικό χάπι, το έμπλαστρο ή το γιατροσόφι που έκανε καλά τον μπατζανάκη τους.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως σύμφωνα με τις μελέτες η οσφυαλγία είναι ο συχνότερος πόνος σε παγκόσμια κλίμακα. Τι φταίει; Όλα από λίγο. Λίγο ο γνωστός «καθιστικός τρόπος ζωής»,  λίγο η λανθασμένη στάση σώματος. Για να μη μιλήσουμε για το αυξημένο βάρος, την απουσία γυμναστικής και τις απότομες κινήσεις! Αγχωθήκατε; Ηρεμήστε και ελάτε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Πως γίνεται η διάγνωση;

Πρώτα από όλα θα πρέπει να επισκεφτούμε έναν ορθοπεδικό, και να κάνουμε τις εξετάσεις που μας συστήνει.  Συνήθως θα ξεκινήσουμε με μία ακτινογραφία και στη συνέχεια εφόσον χρειαστεί, θα κάνουμε αξονική και μαγνητική. Αν φυσικά υπάρξει υποψία για δυσλειτουργία στα  νεύρα ίσως μας προτείνει και ένα ηλεκτρομυογράφημα.

Τα πρώτα μέτρα ανακούφισης

Στη συνέχεια και με βάση την αιτία του πόνου θα ακολουθήσουμε κάποιες τεχνικές που θα μας βοηθήσουν να ανακουφιστούμε. Η πιο συχνή ερώτηση που μου κάνουν είναι: ζεστό ή κρύο επίθεμα; Για να απαντήσουμε σ’ αυτή την ερώτηση πρέπει να γνωρίζουμε την αιτία του πόνου. Στην περίπτωση που ο πόνος οφείλεται σε μυϊκό σπασμό, θα μπορούσαμε να νιώσουμε ανακούφιση με ένα ζεστό επίθεμα, όπως με μια θερμοφόρα.  Αντιθέτως όμως εάν πρόκειται για χρόνια φλεγμονή όπως η αρθρίτιδα, η ζέστη μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο. Εάν πάλι ο πόνος οφείλεται σε κάποιον τραυματισμό, επιλέγουμε ένα ψυχρό επίθεμα όπως κρύο τζελ ή παγοκύστη τυλιγμένη σε πετσέτα).

Φαρμακευτική αγωγή

Είναι αλήθεια πως όποια και αν είναι η αιτία του πόνου στη μέση, τα παυσίπονα και τα αντιφλεγμονώδη μπορούν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση. Ωστόσο κανένα φάρμακο δεν πρέπει να λαμβάνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.

Πόσο βοηθάει η φυσικοθεραπεία;

Ακόμα και όταν ο ασθενής βρίσκεται στην οξεία φάση του πόνου μπορεί να εφαρμοστεί η φυσικοθεραπεία ως αναλγητική-αντιφλεγμονώδης αγωγή. Εφαρμόζοντας μαλάξεις, ηλεκτροθεραπεία, διαθερμείες και υπέρηχους μπορούμε να χαλαρώσουμε τους μύες της μέσης. Στη συνέχεια που θα έχει παρέλθει η κρίση του πόνου, προχωράμε σε κινησιοθεραπεία.

Πως θα προσαρμόσω την καθημερινότητά μου;

Όσοι έχουν αυτό που λέμε «ευαισθησία στη μέση» θα πρέπει να κάνουν εκείνες τις ρυθμιστικές κινήσεις στη ζωή τους, ώστε να μειώσουν την πίεση στη συγκεκριμένη περιοχή. Με τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή τους θα πρέπει να εξετάσουν από την αρχή μερικές απλές καθημερινές εργασίες και να τις επαναπροσδιορίσουν. Το πως καθόμαστε στο γραφείο, το πως στεκόμαστε όρθιοι, το πως σηκώνουμε τις σακούλες του σούπερ μάρκετ… Ακόμα και τα παπούτσια που φοράμε, την τσάντα που κουβαλάμε και τόσα άλλα. Όλα αυτά οφείλουμε πλέον να τα δούμε με άλλη οπτική και να τα αλλάξουμε για το καλό της μέσης μας. Και φυσικά το δικό μας.

Μιχάλης Σαμαράς, Φυσικοθεραπευτής
www.physionow.gr

Healthy life, better life!!!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies