Το “Πόδι του Αθλητή” είναι πάθηση που αφορά τους αθλητές αλλά δυστυχώς όχι μόνο! Η νόσος είναι συνώνυμη με τους μύκητες των ποδιών, είναι η πιο συχνή δερματική μυκητίαση και εμφανίζεται περίπου στο 20% του ανθρώπινου πληθυσμού.
Η πάθηση γίνεται αμέσως αντιληπτή. Αρχικά, το δέρμα γύρω από τα δάκτυλα παίρνει λευκό χρώμα. Είναι πιθανό να υπάρχει δυσάρεστη οσμή στα πόδια που συνοδεύεται από κνησμό (φαγούρα) ιδιαίτερα κατά τις ώρες που αυξάνεται η θερμοκρασία τους, όπως κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Σε μικρές περιοχές του δέρματος μπορεί να υπάρχει ερεθισμός και κοκκινίλα που συνοδεύονται από την εμφάνιση εξανθημάτων. Παρουσιάζεται επίσης συχνά και ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι μύκητες που προκαλούν τη πάθηση, ευδοκιμούν σε ζεστές και υγρές συνθήκες.
Έτσι, κατά τους θερινούς μήνες, ο κίνδυνος να αποκτήσουμε «το πόδι του αθλητή» αυξάνεται ανησυχητικά.
Η επίσκεψη σε πισίνες ή στη θάλασσα, όπου ο πολλαπλασιασμός των μικροοργανισμών ευνοείται χάρη στην υγρασία καθώς και η υπερβολική εφίδρωση των ποδιών μας, αποτελούν αιτίες έξαρσης της πάθησης. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητο το καλό στέγνωμα μετά το μπάνιο, ειδικά ανάμεσα στα δάκτυλα. Οι μύκητες βρίσκουν ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης στα παπούτσια, τις κάλτσες και τις πετσέτες μας, μόνο αν δεν τα αλλάζουμε αρκετά συχνά.
Η κακή επίσης συνήθεια πολλών ανθρώπων να περπατούν ξυπόλητοι σε γυμναστήρια, ντουζιέρες ή ακόμη και στην παραλία μπορεί να οδηγήσει ευκολότερα σε μυκητιάσεις. Από την άλλη πλευρά όμως, ούτε η υπερβολική «κάλυψη» του ποδιού ενδείκνυται για τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αθλητικό παπούτσι αποτελεί ιδανικό τόπο «γέννησης» μυκήτων και καλό θα ήταν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού να φοριέται για λίγες ώρες. Σημαντικό και πολύ βοηθητικό θα ήταν επίσης να αλλάζει κανείς παπούτσια κάθε μια ή δύο ημέρες, ώστε να στεγνώνουν μεταξύ κάθε χρήσης τους.
Η έγκαιρη θεραπεία και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων είναι αναγκαίες, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να εξαπλωθούν στη ράχη των ποδιών, το πέλμα ακόμα τα νύχια.
Ο ειδικός Ποδίατρος – Ποδολόγος ή ο Δερματολόγος θα μας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία, συνήθως, κάποια κρέμα που θα ανακουφίσει άμεσα από τις ενοχλήσεις.
Είναι σημαντικό να μην θεωρήσουμε ότι η πάθηση έχει υποχωρήσει μόλις δούμε κάποια βελτίωση, αλλά πρέπει να λάβουμε τη θεραπεία για όσο διάστημα μας έχει συστήσει ο γιατρός, διαφορετικά οι μύκητες θα κάνουν ξανά την εμφάνισή τους. Καλό θα ήταν επίσης να μην αγνοήσουμε τα συμπτώματα, διότι αν η ασθένεια προχωρήσει, μπορεί να προσβάλει τα νύχια και εκεί τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα.
Ευχαριστούμε το Κέντρο Ποδιού για τις σημαντικές πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα www.kentropodiou.gr
Healthy life, better life!!!