Ενα υπέροχο ζευγάρι : Βιταμίνη D & Ασβέστιο, η σχέση τους.

απο Irene's Healthy Life

Για να υπάρξει ιδανική απορρόφηση του ασβεστίου, η παρουσία της βιταμίνης D, είναι απαραίτητη.

Όταν τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα είναι χαμηλά, η βιταμίνη D, η οποία δρα σαν ορμόνη, συμβάλλει στην αύξηση του επιπέδου του ασβεστίου στο αίμα προωθώντας την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το έντερο καθώς και την απελευθέρωσή τους από τα οστά. Προκειμένου να διατηρηθεί η φυσιολογική αναλογία ασβεστίου/φωσφόρου στο σώμα, η βιταμίνη D αυξάνει επίσης την έκκριση του φωσφόρου, αλλά όχι του ασβεστίου, από τα νεφρά.

Σκεφτείτε τη βιταμίνη D σαν το κλειδί που ξεκλειδώνει τη πόρτα και επιτρέπει στο ασβέστιο από το έντερο να εισέλθει στη κυκλοφορία του αίματος. Η βιταμίνη του ήλιου δρα και στα νεφρά όπου επαναρροφά το ασβέστιο που διαφορετικά θα αποβαλλόταν.

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική ανάπτυξη και την αύξηση των οστών. Είναι το δομικό συστατικό των οστών, γι’ αυτό και το μεγαλύτερο ποσοστό του βρίσκεται αποθηκευμένο στο σκελετό και στα δόντια, ενώ μόνο το 1% αυτού κυκλοφορεί στο αίμα, στα υγρά του σώματος και μέσα στα κύτταρα όπου ρυθμίζει πολύ σημαντικές μεταβολικές λειτουργίες για την λειτουργικότητα των μυών και των νεύρων. Όταν τα επίπεδα του ασβεστίου είναι χαμηλά, το σώμα θα καλύψει τις ανάγκες του κινητοποιώντας ασβέστιο από το σκελετό. Το ασβέστιο το προσλαμβάνουμε από τις τροφές ή από συμπληρώματα διατροφής. Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη για ασβέστιο σε όλες τις ηλικίες, εντούτοις αυτές είναι μεγαλύτερες κατά την εφηβεία όπου τα οστά αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και στις μεγαλύτερες ηλικίες όπου η απορρόφηση του μειώνεται άρα απαιτείται μεγαλύτερη πρόσληψη για κάλυψη των αναγκών.

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία πολλών οργάνων. Στα οστά είναι απαραίτητη για την απορρόφηση, στο πεπτικό σύστημα, του ασβεστίου που προσλαμβάνουμε με τις τροφές.

Ακολουθούν μερικά ζευγάρια, συνέργειας βιταμίνης D & Ασβεστίου.

  1. Σολωμός (βιταμίνη D) με γιαούρτι (ασβέστιο)
  2. Ομελέτα αυγών (βιταμίνη D) με τριμμένο τυρί (ασβέστιο)
  3. Μπακαλιάρος (βιταμίνη D) με μπρόκολο στον ατμό (ασβέστιο)
  4. Σάντουιτς με τόνο (βιταμίνη D) με ένα ποτήρι γάλα (ασβέστιο+ Βιταμίνη D)

Βιβλιογραφία:

Nordin BE. Calcium and Osteoporosis. Nutrition, 13;7-8:664-686, 1997.

“Dietary Reference Values for Food, Energy and Nutrients for the United Kingdom”, Dept. of Health, HMSO, 1991.

Healthy life, better life!!!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies