Ποιο είναι το κλειδί της επιτυχίας, για την επίτευξη των στόχων;

απο Irene's Healthy Life

Το κλειδί της επιτυχίας είναι το κίνητρο να έχει διάρκεια. Ακόμα και όταν δεν μπορούμε να δούμε το φως…. στο τέλος της παροιμιώδους σήραγγας, όταν υπάρχει δυνατό κίνητρο συνεχίζουμε. Το κίνητρο είναι ότι η εσωτερική αίσθηση του “συνεχίζουμε”, ακόμη και όταν θα θέλαμε πραγματικά μερικές μέρες να εγκαταλείψουμε.

Απαιτείται προσπάθεια να φτάσουμε από εκεί που είμαστε στο σημείο που θέλουμε να βρεθούμε, καθώς πολλά εμπόδια αναδύονται στην πορεία μας προς την επιτυχία. Η αλήθεια είναι πως το να  παραμείνει κανείς σταθερός και εστιασμένος στα κίνητρά του, δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν ο στόχος είναι ασαφής, μακρινός ή δύσκολος να επιτευχθεί. Η ζωή είναι γεμάτη απρόσμενες εκπλήξεις, που μπορούν να μας επαναφέρουν και να μας κάνουν να αμφισβητήσουμε τα κίνητρά μας και τελικά τους στόχους μας. Πρέπει πραγματικά να ωθήσω τον εαυτό μου τόσο πολύ; Αξίζει το χρόνο μου; Το θέλω αρκετά για να συνεχίσω; Όταν η αμφιβολία αρχίζει να υποβόσκει μέσα μας, είναι εύκολο να χάσουμε τον αρχικό ενθουσιασμό, και να  παραιτηθούμε από το στόχο μας.

Που βρίσκετε η διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που επιτυγχάνουν τους στόχους τους και σε αυτούς που δεν τους πραγματοποιούν τελικά;

Η διαφορά είναι στη φύση του κινήτρου που τους οδηγεί. Το”σωστό” ή βιώσιμο κίνητρο προέρχεται από μέσα προς τα έξω, υποστηρίζεται από σαφώς καθορισμένες προτεραιότητες και στόχους, και παρέχει μια ισχυρή συναισθηματική σχέση με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει  ότι μακροπρόθεσμα, τα εσωτερικά κίνητρα είναι πιο βιώσιμα από ότι τα εξωτερικά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι εξωτερικές ανταμοιβές δεν λειτουργούν, απλώς εκτιμούμε τους «εσωτερικούς οδηγούς» μας  περισσότερο.

Πως όμως θα διατηρήσουμε τα κίνητρα μας δυνατά, στο δρόμο προς τους στόχους μας; Ακριβώς όπως το σπίτι που χτίστηκε πάνω σε ένα αδύναμο θεμέλιο  και δεν θα σταθεί για πολύ καιρό, έτσι και τα κίνητρα που βασίζονται σε ασαφείς στόχους δεν θα είναι ικανά να οδηγήσουν στο επιθυμητό το αποτέλεσμα.

Ορίστε τους στόχους σας σύμφωνα με τις προτεραιότητές σας και έχετε ένα σχέδιο που θα σας βοηθήσει να τους ακολουθήσετε. Καταστρώστε το σχέδιό σας δίνοντας απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις: Γιατί αυτό είναι ένας καλός ή σωστός στόχος που πρέπει να έχετε, γιατί πρέπει να το πετύχετε, γιατί η επίτευξή του είναι σημαντική ή επιθυμητή για εσάς ή για εκείνους που σας ενδιαφέρουν και ούτω καθεξής.

5 τεχνικές για να διατηρήσεις υψηλά το κίνητρό σου και να παραμείνεις εστιασμένος στους στόχους σου.

Πως θα μπορέσουμε να μείνουμε εστιασμένοι στους στόχους μας με δυνατά κίνητρα; Μόλις δημιουργήσετε ένα ισχυρό θεμέλιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω συμβουλές ώστε να μπορέσετε να διατηρήσετε τα κίνητρά σας μέχρι να πετύχετε.

Βάλτε το εγγράφως. 
Προσδιορίστε αυτό που θέλετε και το καταγράψτε το. Να είναι όσο το δυνατόν πιο σαφές και συγκεκριμένο. Να περιλαμβάνει τόσο ποσοτικά (μετρήσιμα) όσο και ποιοτικά στοιχεία. Μόλις το γράψετε, κρατήστε το κάπου να το βλέπετε. Κάνουμε σχέδια και κάνουμε υποσχέσεις στον εαυτό μας για να τα ακολουθήσουμε. Ωστόσο αν είναι μόνο στο μυαλό μας τείνουμε να ξεχνάμε. Το γραπτό χρησιμεύει επίσης ως υπενθύμιση για όλη την πρόοδο που κάνατε.

Ελαχιστοποιήστε τους περισπασμούς. 
Όταν είστε αποδιοργανωμένοι, δεν μπορείτε να κάνετε μεγάλη πρόοδο με τίποτα, επειδή η προσοχή σας χωρίζεται ανάμεσα σε τόσα πράγματα. Η αναβολή μπορεί να γίνει πρόβλημα επειδή σπαταλάτε την ενέργειά σας σε θέματα που δεν έχουν πραγματικά σημασία. Τίποτα δεν είναι πιο αποσπασματικό και αποθαρρυντικό από ένα γεμάτο μυαλό. Εάν βρεθείτε να κάνετε κύκλους, πατήστε “παύση” και αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τις προτεραιότητές σας.

Αναγνωρίστε τις πιθανές παγίδες. 
Ρωτήστε τον εαυτό σας ποια εμπόδια μπορεί να συναντήσετε ενώ προχωράτε προς την κατεύθυνση των στόχων σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε όλα τα πιθανά εμπόδια, διότι μπορείτε στη συνέχεια να αποφασίσετε πώς να τα αντιμετωπίζετε, χωρίς να χάσετε τα κίνητρά σας. Αφού σημειώσετε τα δυνητικά σας εμπόδια, το επόμενο βήμα είναι να τα κατηγοριοποιήσετε σε τρεις ομάδες:

  • Αυτά που μπορείτε να ελέγξετε.
  • Αυτά που μπορείτε να επηρεάσετε.
  • Αυτά που δεν μπορείτε ούτε να ελέγξετε ούτε να επηρεάσετε.

Μην σπαταλάτε την ενέργειά σας σε πράγματα που δεν μπορείτε να πολεμήσετε. Αντ ‘αυτού, εστιάστε στο τι μπορεί να γίνει και συνεχίστε προς τα εμπρός.

Αγκαλιάστε τη θετικότητα.
Να κάνετε πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους, γιατί όταν είστε χαρούμενοι, αισθάνεστε περισσότερη ενέργεια και πιο κοντά στα κίνητρά σας. Φυσικά, μπορεί να συμβούν απροσδόκητα πράγματα και μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη στάση και την αποφασιστικότητά σας. Να θυμάστε ότι η αρνητική αυτοδιάθεση και η υπερβολική αυτοκριτική θα αποδυναμώσουν τα κίνητρά σας. Η θετική αυτοδιάθεση, από την άλλη πλευρά, θα σας βοηθήσει να αναπηδήσετε πιο γρήγορα στον συνήθη εαυτό σας και να συνεχίσετε να προχωράτε σαν να μην συνέβη τίποτα.

Ανταμείψτε τον εαυτό σας.
Σε όλους μας αρέσουν οι ανταμοιβές – μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχισμένοι και αναγνωρισμένοι. Οι ανταμοιβές δεν χρειάζεται να είναι μεγάλες. Ακόμη και ένα προγραμματισμένο διάλειμμα μπορεί να χρησιμεύσει ως ανταμοιβή. Μικρές ανταμοιβές για οποιαδήποτε πρόοδο έχετε κάνει θα δώσει στα κίνητρά σας μια καλή ώθηση και θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε μια θετική προοπτική σε όλο το ταξίδι σας.
Συντάκτης: Ειρήνη Μπαμπαλή
Healthy life, better life!!!

Βιβλιογραφία:
Κίνητρα και προσωπικότητα – Συγγραφέας: Maslow Abraham H.
Στόχοι –  Συγγραφέας: Brian Tracy
http://ecourse.uoi.gr/course/view – Ψυχολογία κινήτρων:Διδάσκουσα: Επίκ. Καθ. Γεωργία Α. Παπαντωνίου

 

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies