Φαντασία αχαλίνωτη ή με φρένο;

απο Irene's Healthy Life

Ελεγχόμενη φαντασία μπορεί να είναι φαντασία; Και αν περιορίσουμε την φαντασία μας και είναι πολύ καθοδηγούμενη και αυτοελεγχόμενη, υπάρχει δυνατότητα να μας οδηγήσει στην ευτυχία; πως θα επιδρούσε αυτό στη δημιουργικότητά μας; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα μου γεννήθηκαν όταν διάβασα το παρακάτω και το μοιράζομαι μαζί μας.

“Πρέπει να χαληναγωγήσουμε την φαντασία μας για ότι έχει να κάνει με την ευημερία και τα βάσανά μας, τις ελπίδες και τους φόβους μας. Όταν πλάθουμε με την φαντασία μας εικόνες πιθανής ευτυχίας και την έκβασή τους, κάνουμε την πραγματικότητά μας ακόμη πιο αφόρητη, χτίζουμε κάστρα στην άμμο και αργότερα εξαιτείας της ματαίωσης, το πληρώνουμε ακριβά.

Ωστόσο πλάθοντας με την φαντασία μας εικόνες πιθανής δυστυχίας, μπορεί να έχουμε ακόμη πιο άσχημες συνέπειες.Όπως αναφέρει σχετικά ο Gracian κάτι τέτοιο, μπορεί να μετατρέψει τη φαντασία μας σε απεχθές όργανο βασανηστηρίου. Στην πραγματικότητα εαν αναζητούσαμε πιο μακρια το αντικείμενο που οδηγεί στην σκοτεινή φαντασία μας και το συνθέταμε απο σκόρπια κομμάτια, αυτό που δεν θα μπορούσε να μας βλάψει διότι με το που θα ξυπνούσαμε θα αντιλαμβανόμασταν αμέσως πως όλα αυτά δεν ήταν παρά επινοήματα της φαντασίας μας και η συνειδητοποίηση αυτή θα αποτελούσε προειδοποίηση για βάσανα μεν, αλλά μακρινά.

Μόνο που η φαντασία μας συνήθως δεν καλλιεργεί τέτοιες αυταπάτες, όσο χρήσιμες και να είναι, παρά χτίζει μάταια, καστρα στην άμμο πλημμυρισμένα απο ευτυχία. Εξάλλου, όταν μια συμφορά μας απειλεί η φαντασία μας συχνά προσπαθεί να την απεικονήσει. Ως αποτέλεσμα την παρουσιάζει πάντα μεγεθυσμένη και πιο κοντινή και ακόμη πιο τρομακτική απο ότι είναι στ΄αλήθεια.

Ότι αφορά την ευτυχία και την δυστυχία μας πρέπει να το προσσεγγίζουμε μόνο με την κρίση μας, η οποία λειτουργεί με έννοιες γενικές, in abstracto, με στεγνό και ψυχρό υπολογισμό. Η φαντασία δεν επιτρέπεται να πλησιάσει τις έννοιες αυτές. Διότι δεν έχει την ικανότητα να κρίνει. Μας παρουσιάζει μόνο μια εικόνα η οποία συγκινεί την ψυχή με τρόπο άχρηστο συχνά πολύ οδυνηρό. Επομένως (σύμφωνα με τον Arthur Schopenhauer) βάλτε φρένο στη φαντασία σας!

Πηγή: “Η τέχνη του να είσαι ευτυχισμένος” Arthur Schopenhauer,  Εκδόσεις Πατάκη.

Healthy life, better life!!!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies