Πρέπει να αναλύουμε γιατί έχουμε καλή διάθεση;

απο Irene's Healthy Life

Όταν έχετε καλή διάθεση, μην επιτρέπετε στον εαυτό σας, να σκέφτεστε εάν σε κάθε περίπτωση έχετε κάποιο λόγο για την καλή σας διάθεση. Οποιοσδήποτε είναι σε καλή διάθεση έχει πάντα ένα λόγο για να είναι. Τίποτα δεν μπορεί, όπως η ευθυμία, να αντικαταστήσει σίγουρα και γενναιόδωρα κάθε άλλο αγαθό.

Κάποιος μπορεί να είναι πλούσιος, νέος, ωραίος, δοξασμένος, το ερώτημα είναι εάν θέλουμε να ζυγίσουμε την ευτυχία του είναι εάν, όντας όλα αυτά, είναι εύθυμος. Αντίθετα εάν η διάθεσή του είναι καλή, δεν έχει σημασία εάν είναι νέος, γέρος, φτωχός ή πλούσιος- είναι ευτυχισμένος.

Πρέπει επομένως να ανοίξουμε διάπλατα πόρτες και παράθυρα, όποτε και αν αποφασίσει να μας επισκεφτεί. Διότι εκείνη δεν έρχεται ποτέ σε ακατάλληλη στιγμή, ενώ εμείς συχνά αναρωτιόμαστε εάν πρέπει να την αφήσουμε να μπει, επειδή θέλουμε πρώτα να σκεφτούμε εάν έχουμε κάποιο λόγο για να είμαστε ευδιάθετοι ή επειδή θέλουμε να μας απομακρύνει από τις σκέψεις μας για τις σοβαρές και τις σπουδαίες έγνοιες μας.

Είναι πολύ αβέβαιο αν ωφελούν σε κάτι αυτές οι σκέψεις, από την άλλη η ευθυμία αποτελεί το σίγουρο κέρδος. Και επειδή η αξία της ανήκει μόνο στο παρόν, αντιπροσωπεύει το ύψιστο αγαθό, για όσους αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα ως ένα αδιαίρετο παρόν, ανάμεσα σε δύο απέραντες χρονικές περιόδους.

Εφόσον λοιπόν η ευθυμία είναι το αγαθό που μπορεί να αντικαταστήσει όλα τα υπόλοιπα και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα, θα έπρεπε να δώσουμε προτεραιότητα στην κατάκτηση του αγαθού αυτού έναντι κάθε άλλης επιδίωξης.

Ωστόσο το βέβαιο είναι πως τίποτα δεν μπορεί να συμβάλλει λιγότερο στην καλή μας διάθεση από τις εξωτερικές συγκυρίες ευτυχίας και τίποτε περισσότερο από την υγεία. Για το λόγο αυτό θα έπρεπε να τοποθετήσουμε την υγεία πάνω από όλα και να επιδιώξουμε να συντηρήσουμε με ζήλο το υψηλό επίπεδο της τέλειας υγείας, της οποίας το άνθος θα είναι η καλή διάθεση.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Η τέχνη του να είσαι ευτυχισμένος» Arthur Schopenhauer

Ηealthy life, better life!!!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies