Γιατι η προπόνηση TABATA είναι ιδανική για αντοχή και κάψιμο λίπους;

απο Irene's Healthy Life

Η Tabata είναι μία διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, (HIIT HIGH INTENSITY INTERVAL TRAINING) που τα οφέλη της είναι ορατά τόσο στην φυσική κατάσταση, όσο και στο κάψιμο λίπους. Αποτελεί επίσης μια πολύ σύντομη προπόνηση. Θα ρωτήσεις κανείς: «Είναι σαν το CrossFit, ή σαν την κυκλική προπόνηση;» Είναι ένας συνδυασμός και των δύο! Όλο και περισσότεροι πολυάσχολοι άνθρωποι προτιμούν να προπονηθούν με Tabata, επειδή εξοικονομεί πολύ χρόνο. Προκαλεί το μεγαλύτερο δυνατό όφελος, στον ελάχιστο χρόνο που χρησιμοποιείτε για να δείτε τα ίδια, ακόμα και καλύτερα αποτελέσματα.

Από ιστορικής πλευράς, το όνομα Tabata προέρχεται από τον άνθρωπο που την επινόησε, τον Δρ Izumi Tabata, έναν Ιάπωνα γιατρό και ερευνητή. Ο ίδιος διεξήγαγε το 1996 μια έρευνα, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο εκπαίδευσης που βασίζεται στη διαλειμματική άσκηση. Στόχος του ήταν να δει αν οι αθλητές θα ωφεληθούν από μια προπόνηση τύπου 20/10 που επαναλαμβάνεται οκτώ φορές. 20/10 σημαίνει 20 δευτερόλεπτα άσκησης, που ακολουθείται από 10 δευτερόλεπτα ξεκούρασης. Αυτό φτάνει συνολικά τα τέσσερα λεπτά.

Όποια κι αν είναι η άσκηση που κάνετε, η Tabata, καθώς είναι μία τύπου ΗΙΙΤ άσκηση, μπορεί να αυξήσει άμεσα το μεταβολισμό σας και τον καρδιακό ρυθμό. Από τη στιγμή που εκτελείτε αυτές τις ασκήσεις σε πολύ υψηλή ένταση, το σώμα σας θα πρέπει να δουλέψει περισσότερο για να διατηρηθεί. Αυτό θα προκαλέσει την καρδιά σας να αντλεί γρηγορότερα αίμα και το μεταβολισμό σας να αυξηθεί, κάτι χρήσιμο αν θέλετε να χάσετε λίπος. Ο μεταβολισμός σας θα παραμείνει σε αυτό τον υψηλό ρυθμό, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά και ΜΕΤΑ την προπόνηση και το σώμα σας θα καίει θερμίδες για αρκετές ώρες αργότερα. Θα υπάρχει, το γνωστό φαινόμενο της μετάκαυσης!

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ!!!

Κάντε πάντα προθέρμανση με δυναμικές ασκήσεις και όχι με στατικές διατάσεις, οι οποίες πρέπει να συμπεριληφθούν στην αποθεραπεία σας.

Η προπόνηση Tabata δεν είναι για αρχάριους! H Tabata είναι καλύτερη για προχωρημένους ασκούμενους, που έχουν εξοικειωθεί με την άσκηση υψηλής έντασης. Η όλη ένταση συσσωρεύεται και οξύνεται στο τέλος, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει πάρα πολύ κάποιον που δεν έχει συνηθίσει σε αυτό το είδος άσκησης, ακόμα και να τον οδηγήσει σε κίνδυνο.

Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα τραυματισμού, όταν κάνετε υψηλής έντασης άσκηση! Ο κίνδυνος μειώνεται εάν έχετε ήδη μια καλή φυσική κατάσταση, που σας επιτρέπει να δοκιμάσετε αυτό το είδος προπόνησης. Οπότε, θα πρέπει να δουλέψετε πρώτα την άσκησή σας σε ένταση και αντοχή. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει πολύ καλό ζέσταμα πριν ξεκινήσετε την Tabata.

Αν εκτελέσετε με υψηλή ένταση όλες τις ασκήσεις, ο κύκλος των 4 λεπτών θα σας φανεί, σαν τα μεγαλύτερα και πιο άβολα 4 λεπτά της ζωής σας. Κάτι που μπορεί να είναι πολύ επίπονο για κάποιους ανθρώπους.

Τέσσερα λεπτά με την ίδια άσκηση, ακόμη και με παύσεις ενδιάμεσα, μπορεί να σας οδηγήσουν σε μονοτονία και σε πολύ γρήγορη κούραση των μυών σας. Γι’ αυτό θα πρέπει να είστε ψυχικά προετοιμασμένοι!

Πρέπει να προσέχετε και τη διατροφή σας, για να έχετε τα καλύτερα και ταχύτερα δυνατά αποτελέσματα, ιδίως εάν το αδυνάτισμα είναι ο κύριος στόχος σας. Η διατροφή είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για να είστε σε φόρμα και να έχετε την απαιτούμενη ενέργεια. Αν κάνετε μια κακή διατροφή, τότε δύσκολα θα πετύχετε τους στόχους σας. Επιπλέον, δεν θα έχετε την ενέργεια που απαιτείται για την προπόνηση σε αυτό το επίπεδο έντασης.

ΠΗΓΗ: MY FITNESS

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies