Το άγχος είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τον καθένα από εμάς, δεν κάνει διάκριση μεταξύ ηλικίας, ιστορικού ή κοινωνικής ομάδας. Ακόμα και μερικοί από τους πιο σίγουρους ανθρώπους που γνωρίζετε μπορεί να έχουν υποστεί άγχος.Πως αισθανόμαστε όταν έχουμε άγχος;
Ακολουθούν κάποιες από τις ενδείξεις:
- Ανήσυχος
- Αναστατωμένος
- Αισθάνομαι άρρωστος
- Αίσθημα ασφυξίας / ζάλης
- Αίσθημα ότι μπορεί να λιποθυμήσω, αυτό που λέμε : σβήνομαι, χάνομαι.
- Σκέψη δυσάρεστων σκέψεων
- Σκέψη ότι μπορεί να “τρελαίνεστε”
Μπορεί συχνά να είναι δύσκολο να συζητήσετε πώς αισθάνεστε με άλλους ανθρώπους, ειδικά αν νομίζετε ότι κανείς άλλος δεν αισθάνεται το ίδιο ή ότι δεν θα καταλάβει. Μπορεί να αισθανθείτε ότι δεν καταλαβαίνετε πλήρως τι συμβαίνει σε σας, γεγονός που μπορεί να κάνει πολύ δύσκολο να εξηγήσετε στους άλλους τι ακριβώς περνάτε. Συχνά, η εμπειρία άγχους μπορεί να σας αφήσει να αισθάνεστε κουρασμένοι, αναστατωμένοι και απογοητευμένοι. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ότι δεν είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε ή να βελτιώσετε μια κατάσταση που σας απασχολεί.
Πως μπορεί να εκδηλωθεί και να κορυφωθεί το έντονο άγχος;
Αν το άγχος ξεφύγει από τον έλεγχο ή σας σταματήσει να κάνετε καθημερινά πράγματα, τότε αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε αίσθημα δυσαρέσκειας, αναστάτωσης και απογοήτευσης.
Όταν το άγχος γίνει πολύ ισχυρό, μπορεί να βιώσετε αυτό που ονομάζουμε “επίθεση πανικού”. Αυτό είναι όταν το σώμα σας ετοιμάζεται να πολεμήσει, να παγώσει ή να ξεφύγει από την κατάσταση που βλέπουμε ως επικίνδυνη. Αυτό είναι γνωστό ως αντίδραση (fight, flight or freeze response). Και πάλι, μπορεί να είναι αρκετά τρομακτικό να το βιώσετε, αν και δεν πρόκειται να θα σας βλάψει.
Πως θα μειώσουμε το άγχος μας;
Ένας από τους τρόπους για να μειώσετε το άγχος που αισθάνεστε, είναι να το καταλάβετε καλύτερα. Κατανοώντας πώς λειτουργεί το άγχος, τότε μπορείτε να καταλάβετε γιατί αισθάνεστε έτσι και θα σας βοηθήσει να σπάσετε τον φαύλο κύκλο άγχους που κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Ο “φόβος του φόβου” συχνά μας κάνει να αισθανόμαστε χειρότερα, καθώς είμαστε κυριολεκτικά στην άκρη που περιμένουν να συμβούν κακά συναισθήματα. Σταματάμε να κάνουμε πράγματα που συνδέουμε με τα αρνητικά (κακά) συναισθήματα ή σκέψεις. Αυτό ονομάζεται αποφυγή. Όσο περισσότερο αποφεύγουμε μια κατάσταση που συνδέουμε με το να νιώθουμε άσχημα, τόσο περισσότερο θεωρούμε ότι είναι επικίνδυνο. Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη φορά που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ή το συμβάν, το σώμα μας μας λέει ότι είναι επικίνδυνο.
Πιστεύουμε ότι είτε χρειαζόμαστε να ξεφύγουμε από το “επικίνδυνο” πράγμα, ή θα νιώσουμε ότι το σώμα μας αμύνεται σε αυτό μέσω μιας αντίδρασης, της «επίθεσης πανικού».Είτε έτσι είτε αλλιώς, το σώμα μας δεν είναι χαρούμενο όταν αισθανόμαστε όλα αυτά τα φρικτά συναισθήματα και τις δυσάρεστες σκέψεις.
Μόνο με την κατανόηση του γιατί αισθανόμαστε κατά αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αφαιρέσουμε το συναίσθημα “φοβισμένο” επειδή γνωρίζουμε ότι είναι απλώς το σώμα μας που αντιδρά σε κάτι που πιστεύει ότι είναι τρομακτικό, αν και είναι πραγματικά αβλαβές. Κανείς δεν πέθανε ποτέ από το άγχος!
Συντάκτης: Μπαμπαλή Ειρήνη
Πηγή : Antistress – Πώς να ξεπεράσεις το άγχος και να σκέφτεσαι θετικά, Λίντα Μπλερ, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Healthy life, better life!