Πως επηρεάζει η ισημερία τη ζωή μας;

απο Irene's Healthy Life

Γιατί τον Σεπτέμβρη νιώθουμε κάπως περίεργα και πιεσμένα; Τι είναι η φθινοπωρινή ισημερία και πως επηρεάζει τη ζωή μας;

Το τέλος του καλοκαιριού δεν έχει έρθει ακόμη. Το φθινόπωρο επίσημα έρχεται φέτος στις 23 Σεπτεμβρίου, μαζί δηλαδή με τη φθινοπωρινή ισημερία. Το αστρονομικό φαινόμενο συμβαίνει δύο φορές το χρόνο, όταν η γη βρίσκεται σε θέση όπου οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κατακόρυφα στον ισημερινό. Το αποτέλεσμα αυτής της θέσης είναι η ημέρα και η νύχτα να έχουν την ίδια διάρκεια.

Η ισημερία του Σεπτεμβρίου ονομάζεται φθινοπωρινή στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα και ουσιαστικά σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα του φθινοπώρου. Από την επόμενη, η ημέρα μικραίνει και η νύχτα μεγαλώνει, ώσπου η νύχτα να φτάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο της 22ας Δεκεμβρίου.

Αντίθετα στο νότιο ημισφαίριο η ισημερία του Σεπτεμβρίου ονομάζεται εαρινή. Από την επομένη, η ημέρα μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει, ώσπου η ημέρα να φτάσει στο ζενίθ της κατά το αντίστοιχο θερινό ηλιοστάσιο της 22ας Δεκεμβρίου. Το όνομα που χρησιμοποιείται στη διεθνή ορολογία για το αστρονομικό φαινόμενο είναι το equinox, που σημαίνει ίση νύχτα. Γι αυτό και σε πολλές γλώσσες ο αντίστοιχος όρος αναφέρεται στην ίση νύχτα και όχι στην ίση ημέρα.

Το φαινόμενο της φθινοπωρινής ισημερίας χρησιμοποιούταν στην αρχαία Ελλάδα για να σηματοδοτήσει την πρώτη ημέρα του χρόνου. Συγκεκριμένα ο καινούργιος χρόνος ξεκινούσε κατά τη φθινοπωρινή ισημερία και ήταν συνδεδεμένος με την κίνηση του ήλιου και όχι της σελήνης όπως στη Μεσοποταμία. Το ημερολόγιο των Ελλήνων διαδόθηκε με τις κατακτήσεις του Αλέξανδρου σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

Πως  επηρεάζει η ισημερία την ζωή μας;

Στην πραγματικότητα κατά την ισημερία έχουμε την εξισορρόπηση δυο αντίπολων καταστάσεων την διάρκεια της μέρας με την διάρκεια της νύχτας. Παραλληλία,κάθε άνθρωπος λειτουργεί σαν ένα δίπολο, όπου ο ένας πόλος του εκφράζει τον ΝΟΥ μας και άλλος πόλος εκφράζει την ΨΥΧΗ μας. Αυτή η φυσιολογική διπολική φάση μας ωθεί σε μια διαρκεί μία κατάσταση ανισορροπίας, (μεταξύ ΛΟΓΙΚΗΣ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ), η οποία μας δεν μας επιτρέπει να βιώσουμε την ευτυχία, αφού λόγω αυτής της εσωτερικής μας σύγκρουσης, είναι προφανές ότι ποτέ δεν μένουμε ικανοποιημένοι από τα αποτέλεσμα των πράξεων μας.

Θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε αυτήν την διαρκή ανισορροπία της Ανθρώπινης συμπεριφοράς , με την φυσική ανισορροπία της διάρκειας της ημέρας και της νύχτας. Κάθε εικοσιτετράωρο που περνάει, διακρίνεται από διαφορετική διάρκεια ημέρας και νύχτας, που διαρκώς διαφοροποιούνται, εκτός από τις ήμερες των δυο ισημεριών. θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο πόλος της Ψυχής μας αντιστοιχεί στην Νύχτα και ο πόλος του Νου μας, αντιστοιχεί στην Ημέρα.

Έτσι το να φέρουμε σε “Ίσο μέρος” αυτές τις δύο άνισες και ανισομερείς λειτουργίες των δύο πόλων μας, ώστε να καταφέρουμε εισέλθουμε σε ένα νέο εξελικτικό επίπεδο, κατά το οποίο θα μπορούμε πλέον να λειτουργούμε συνδυάζοντας τις αποφάσεις της λογικής και του συναισθήματος μας, όπως ακριβώς συμβαίνει την ημέρα της”Ισημερίας”, θα βιώσουμε τελικά την πραγματική ευτυχία, που σήμερα λείπει από την ζωή μας!

Πηγές: mixanitouxronou.gr, arttherapy.center

Healthy life, better life!!!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies