Περπάτημα ή τρέξιμο για απώλεια λίπους;

απο Irene's Healthy Life

Τί με συμφέρει να κάνω όταν θέλω να χάσω λίπος…Η πιο σημαντική ερώτηση εδώ είναι: “Ποιός είμαι;” 

Όπως επίσης, “πόσο χρόνο διαθέτω;”, “τί μου αρέσει να κάνω;”, “τί μου επιτρέπουν οι ιδιαιτερότητες μου (πχ τραυματισμοί) να κάνω;” Κι εφόσον μιλάμε για τον περισσότερο πληθυσμό και όχι για αθλητές θα αναφερθώ μόνο σε δύο εντάσεις φυσικής δραστηριότητας στις οποίες είναι ασφαλές να ασκείται κανείς.
Η πρώτη είναι η «Healthy heart zone» και συνήθως κυμαίνεται σε ένα ποσοστό  50-60% των μέγιστων σφυγμών μας. Είναι ο ευκολότερος και  πιο άνετος τρόπος  εκγύμνασης  και είναι ιδανικός  για ανθρώπους  που μόλις ξεκίνησαν ένα  πρόγραμμα γυμναστικής αλλά και για  όσους δεν έχουν καθόλου καλή φυσική κατάσταση.
Στη συγκεκριμένη ζώνη καρδιακής συχνότητας «καίγεται» ένα 10% των υδατανθράκων, ένα 5% πρωτεϊνών και 85% σωματικού λίπους. Όπως βλέπουμε μπορεί να καίγονται λίγες θερμίδες, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από το λίπος. Και το γεγονός αυτό την καθιστά υπερπολύτιμη.
Η επόμενη ζώνη έντασης είναι η «Fitness zone».Η  κατηγορία κυμαίνεται στο 60-70% των μέγιστων σφυγμών μας. Και σε αυτή την κατηγορία το 85% των θερμίδων που καίγονται προέρχονται από το λίπος, το 5% από την πρωτεΐνη και το 10% από τους υδατάνθρακες.
Όσον αφορά στην καύση του λίπους, αποτελεί ίσως την πιο «αποδοτική» λύση. Γιατί όμως;
Μπορεί τα ποσοστά της λιποδιάλυσης να είναι ακριβώς τα ίδια με την προηγούμενη κατηγορία, όμως η διαφορά είναι στο ότι οι θερμίδες που καίγονται είναι ασύγκριτα περισσότερες.
Παρακάτω θα δώσω δύο παραδείγματα για μια γυναίκα 35 ετών, με βάρος 50 κιλά. Οι αριθμοί, δεν είναι αντιπροσωπευτικοί για όλους αλλά θα καταλάβετε τις διαφορές.
Με περπάτημα μίας ώρας, στο «healthy heart zone» το σώμα της θα καταναλώσει 278 θερμίδες, εκ των οποίων το 85% είναι απο λίπος δηλαδή τελικά θα κάψει 243 θερμίδες λίπους.
Στη ζώνη του “Fitness” θα τρέξει για μια ώρα καίγοντας 502 θερμίδες εκ των οποίων οι 426 είναι θερμίδες λίπους.
Οπότε… το ερώτημα είναι… ποιός είσαι, πόσο χρόνο διαθέτεις και τι σου αρέσει να κάνεις…
Αν είσαι ένα άτομο με τραυματισμούς στα γόνατα… περπάτα κάθε μέρα μια ώρα οπότε εβδομαδιαία θα έχεις κάψει 1701 θερμίδες λίπους. Αν είσαι σε καλύτερη φυσική κατάσταση, αν τρέξεις 4 φορές τη βδομάδα και θα έχεις κάψει το ίδιο.

Συντάκτης: Αγγελική Βαλσαμή.
Καθηγήτρια φυσικής αγωγής & σύμβουλος διατροφής.

Healthy life, better life!!!

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies