Γιόγκα για υγιή σπονδυλική στήλη και καρδιά.

απο Irene's Healthy Life

Άρθρο του δρος Joel Kahn

Εκατοντάδες χρόνια πριν, ο Άγγλος γιατρός Thomas Sydenham δίδασκε ότι «ο άνθρωπος είναι τόσο γηραιός όσο και οι αρτηρίες του». «Συνήθως δε μας απασχολεί η υγεία των αρτηριών μας μέχρι να προκύψει ένα πρόβλημα (όπως έμφραγμα ή στυτικές δυσλειτουργίες) και αποτελεί πρόκληση για μένα να εξετάζω την υγεία των αρτηριών των ασθενών μου στην κλινική ενώ η προαπαιτούμενη τεχνολογία είναι προηγμένη.

Μερικά αξιοσημείωτα στοιχεία έχουν ανιχνευτεί τα τελευταία έτη τα οποία υποδεικνύουν ότι η ευελιξία της σπονδυλικής στήλης προβλέπει τη σωστή λειτουργία των αρτηριών μας. Επιπρόσθετα δεδομένα δείχνουν ότι η γιόγκα συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής υγείας.
Στις παρακάτω μελέτες θα συνδέσουμε τη σπονδυλική στήλη, τη γιόγκα και την υγιή καρδιά παραθέτοντας σας περισσότερους λόγους για να ξεκινήσετε (ή να συνεχίσετε) να κάνετε γιόγκα:

1. Η ευελιξία της σπονδυλικής στήλης σχετίζεται με την σωστή αρτηριακή λειτουργία

Ιάπωνες μελετητές σε δείγμα 526 ενηλίκων ηλικίας 20-83 ετών κατέγραψαν το κατά πόσο μπορούν να καθήσουν και να φτάσουν τα δάχτυλα των ποδιών τους, το οποίο αποτελεί δείκτη της ευελιξίας της σπονδυλικής στήλης. Καταγράφηκε επίσης η αρτηριακή σκληρία (ή τα γηρατειά) με τη χρήση της τεχνικής του υπερήχου. Σε ασθενείς άνω των 40 ετών συσχετίστηκε η ευελιξία της σπονδυλικής στήλης και η ορθή αρτηριακή λειτουργία. Η ευελιξία της σπονδυλικής στήλης προέβλεψε τη νεότητα ανεξάρτητα από τη συνολική φυσική κατάσταση και τη μυική δύναμη.

Οι μελετητές θεωρούν ότι η ευελιξία της σπονδυλικής στήλης και η σωστή αρτηριακή λειτουργία μοιράζονται τα ίδια συστατικά μυών και κολλαγόνου συνδετικών ιστών. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι οι ασκήσεις εκτάσεων μειώνει τη δράση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος (την ετοιμότητα για μάχη ή φυγή) και όσο μειωμένη η δραστηριότητα του, τόσο πιο πολύ χαλαρώνουν οι αρτηρίες.

2. Οι ασκήσεις έκτασης βελτιώνουν τη λειτουργία των αρτηριών

Οι ερευνητές έβαλαν υγιείς άντρες και γυναίκες με καθιστική ζωή σε πρόγραμμα ενδυνάμωσης, αερόβιο ή εκτάσεων για 13 βδομάδες. Στην ομάδα που συμμετείχε μόνο στις ασκήσεις εκτάσεων σημειώθηκε βελτίωση της αρτηριακής λειτουργίας, όπως καταγράφηκε με τη χρήση της τεχνικής προηγμένου υπερήχου. Οι ίδιοι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ασκήσεις εκτάσεων μείωσαν την αρτηριακή σκλήρυνση αφού μειώθηκε η δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.

3. Η Γιόγκα βελτιώνει τη λειτουργία των αρτηριών

Ερευνητές κατέγραψαν τη λειτουργία των αρτηριών σε 42 άτομα που συμμετείχαν σε 90λεπτη πρακτική της Bikram γιόγκα για 3 φορές της βδομάδα για 8 βδομάδες. Στους 24 νεώτερους ασθενείς, η αρτηριακή λειτουργία βελτιώθηκε ενώ τα επίπεδα της χοληστερόλης και της ινσουλίνης μειώθηκαν με την πρακτική της γιόγκα στο τέλος της μελέτης.

H υγιής σπονδυλική στήλη αποτελεί σημαντικό δείκτη για την αξιολόγηση της συνολικής υγείας και φυσικής κατάστασης. Οι ασκήσεις εκτάσεων, η πρακτική της γιόγκα για τη μέση και η hot hatha γιόγκα είναι εξαιρετικοί τρόποι για τη βελτίωση της ευελιξίας της σπονδυλικής στήλης. Όπως φαίνεται λοιπόν, οι αρτηρίες επωφελούνται από αυτές τις πρακτικές.

Τα οφέλη της γιόγκα για την υγεία του αυτόνομου νευρικού συστήματος τα έχω αναφέρει ξανά στο παρελθόν. Επιπροσθέτως όμως, η γιόγκα έχει τη δυνατότητα να μειώσει την πίεση του αίματος καθώς και τα επίπεδα της χοληστερόλης και της έκκρισης ινσουλίνης. Η συντήρηση και η βελτίωση της ευελιξίας της σπονδυλικής στήλης πάνω στο στρωματάκι της γιόγκα οδηγεί σε πολλά οφέλη συμπεριλαμβανομένου και της υγείας της καρδιάς. Η Γιόγκα αποτελεί γενικώς μια πρακτική η οποία μπορεί να σας χαρίσει υγείας για πολλά πολλά χρόνια.

Διαβάστε επίσης :5 προβλήματα ψυχικής υγείας που μπορεί να λύσει η γιόγκα.

Healthy life, better life!!!

Δείτε εδώ λεπτομέρειες για την εκδήλωση που διοργανώνει το Healthy Life για γιόγκα στα Μετέωρα.

Διαβάστε ακόμη

Αφήστε το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies